Buurvrouw Lisa’s Bloedsinaasappelsiroop
Misschien heb je nooit eerder bloedsinaasappelsiroop van mij gekocht, misschien wel.. Hoe dan ook, op de laatste flessen die ik gemaakt heb, zit een sticker waarop staat: Waarom is deze bloedsinaasappelsiroop niet rood? Ik probeer, met alles wat ik maak, een zo constant mogelijke kwaliteit te leveren. Dat lukt niet altijd, en ik leg graag uit waarom dat is.
Smaak
Voor mijn siropen maak ik gebruik van vers fruit. Een sinaasappel smaakt nooit helemaal hetzelfde, dat geld voor alles wat je uit de natuur haalt. Smaak ontwikkelt zich even kort door de bocht onder meer onder invloed van warmte en zonlicht, en meststoffen. Ik maak geen gebruik van geur-, kleur-, of smaakstoffen in mijn siropen, en daarom kan het zijn dat een partij net weer ietsjes anders smaakt of eruit ziet.
Bloedsinaasappelsoort
Over de bloedsinaasappels, een kleine uitleg.. Want deze sinaasappels zijn heel bijzonder. De bloedsinaasappel groeit op Sicilië, en kent over het algemeen 3 soorten: de Moro, de Tarocco en de Sanguin, of Sanguinello. Deze 3 soorten zijn allemaal nét iets anders van smaak. Het bloedsinaasappelseizoen loopt van december tot april.
Rode kleur
De rode kleur krijgt de bloedsinaasappel door anthocyanen. Dat is precies dezelfde stof die rodekool zijn kleur geeft en herfstbladeren rood kleurt. De stof word actief in de bloedsinaasappel als het én warm én koud is. De beste plek om de sinaasappels te verbouwen is dan ook nogal specifiek: op Sicilië, vooral op de hellingen van de Etna, waar winterse dagen warm en zonnig zijn en de nachten koud. Als de weersomstandigheden niet ideaal zijn voor de bloedsinaasappel, krijgen ze dus niet die specifieke rode kleur.
De foto hierboven laat zien hoe verschillend de kleurschakering kan zijn.